Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, johon tyypillisesti kuuluu kolme ruokalajia (alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka) sekä muutama mieto juoma, alkushotti ja jälkiruokashotti. Ilmoittautumislomakkeessa valitset haluatko juomasi holillisena vai holittomana. Vaikka sitseillä tarjotaan ruokaa, on viisasta syödä etukäteen, sillä sitsiruoka on melko kevyttä. Ruokalajien välissä on parinkymmenen minuutin konferenssitauot, jolloin sitsitilasta poistutaan. Muina aikoina sitseiltä sopii poistua esimerkiksi vessaan pöytäseurueelle ilmoittamalla, kunhan sitä ei tee laulujen tai puheenvuorojen aikana. Pöytään ei myöskään ole sopivaa saapua puheenvuoron tai laulun aikana. Sitseillä syödään, juodaan, lauletaan, tehdään mahdollisesti tehtäviä sekä tutustutaan kanssasitsaajiin. Sitseillä on yleensä jokin teema, joka näkyy pukeutumisessa, koristelussa sekä mahdollisessa haalarimerkissä.
Sitseillä on laulunjohtajat, jotka jakavat puheenvuoroja, aloittavat laulut sekä antavat tarvittavia lisäohjeistuksia. Laulunjohtajia tulee kuunnella ja kunnioittaa. Jos heillä tai jollain muulla on puheenvuoro, ei ole soveliasta syödä tai keskustella samaan aikaan. Sitseillä pyydetään puheenvuoroa laulunjohtajien ohjeistuksen mukaisesti, tyypillisesti heiluttamalla servettiä ja saatuaan luvan tervehtimällä laulunjohtajia ja sitsikansaa sekä esittelemällä itsensä. Puheenvuorolla voi esimerkiksi esittää laulutoiveen tai kertoa huomaamastaan sääntörikkeestä. Puheenvuoroille ja esittäytymisille (eritoten kandidaattien ja maisterien esittäytymisille) voidaan osoittaa suosiota hakkaamalla käsillä pöytää, aplodit eivät ole sallittuja.
Laulu alkaa hiljaisuudesta ja/tai pitkästä juomahuikasta. Lauluja varten sitseillä on hyvä olla oma laulukirja mukana, Putexin sitseillä käytetään Indexin Lauluxia. Sitsilauluihin kuuluvat olennaisesti välihuutelut. Säkeistöjen välissä voi huutaa “mellan sup”, “mellan snaps”, ”mellis” tai jotain vastaavaa, jolloin sitsikansa ottaa välihuikan. Säkeistöjen välissä voi myös huutaa “tempo plus”, ”tempo miinus”, “tempo plus plus” tai jotain vastaavaa, jolloin seuraava säkeistö lauletaan toiveen mukaan hitaammin tai nopeammin. Jos laulu tai sen säkeistö alkaa väärin tai huonosti tai sen tahtoo muuten vain laulaa uudelleen, voi huutaa “omstart”, jolloin säkeistö aloitetaan alusta. Laulun jälkeen skoolataan pöytäseurueen kanssa. Tyypillisesti skoolataan ensin ristiin vasemmalle, sitten ristiin oikealle ja sitten suoraan eteen. Kun lauletaan vesilaulu, tulee skoolata vain vedellä.
Tietyille lauluille on oma paikkansa sitsijärjestyksessä. Sitsit aloitetaan laululla Helan går, jonka aikana juodaan alkushotti. Poliittisia ja ruokottomia lauluja on soveliasta laulaa vasta kun pääruoka on nautittu. Sopiva ”punssilaulu”, kuten Punschen kommer tai Täällä jallutähden alla lauletaan jälkiruoalla, jolloin juodaan jälkiruokashotti. Sitsien tarjoilijat kutsutaan esittäytymään jälkiruoan aikana laululla Henkilökuntaa. Sitsien viimeisenä lauluna lauletaan Ken on fuksi. Jokainen säkeistö on oma vuosilukunsa, esimerkiksi “Ken on fuksi -23”, jolloin kaikki sen vuoden fuksit nousevat ylös, juovat juomansa tyhjäksi ja nostavat tyhjän lasinsa tai tölkkinsä päänsä päälle. Tätä varten on siis hyvä olla jo avattu juoma. Laulua jatketaan vuosissa takaperin, kunnes akateemisesti vanhimmankin fuksivuosi on mainittu. Viimeisessä säkeistössä lauletaan “Ken on fuksi ylipäätään”, jolloin kaikkien tulee nousta uudelleen ylös ja juoda juomansa loppuun.
Joillakin sitseillä jaetaan rangaistuksia sääntöjen rikkomisesta tai sopimattomasta käytöksestä. Esimerkiksi sitseiltä myöhästyminen, puhelimen käyttö tai sitsien maksamatta jättäminen voivat johtaa rangaistukseen. Rangaistukset ovat kuitenkin leikkimielisiä ja annetaan tyypillisesti ryhmälle, jolloin ei joudu yksin paineen alle. Rangaistuksesta voi myös aina kieltäytyä. Rangaistuksille ei osoiteta suosiota.
Putex noudattaa sitseillään Indexin turvallisemman tilan periaatteita ja sitsisääntöjä. Kaikissa tapahtumissa, myös sitseillä, on häirintäyhdyshenkilö, jolle voi kertoa, jos kohtaa epäasiallista tai ahdistavaa käytöstä. Häirintäyhdyshenkilö esittäytyy tapahtuman alussa. Häirintäyhdyshenkilölle ja muille hallituksen jäsenille voi antaa sitseistä palautetta niin paikan päällä kuin jälkikäteenkin, jos jokin jää kaivertamaan.
Muistetaan sitseillä hyvät käytöstavat, ystävällisyys ja toisten rajojen kunnioittaminen, näin luodaan turvallinen, hauska ja mukava ilmapiiri kaikille. Sitseillä on tarkoitus nauttia ja pitää hauskaa yhdessä sekä tutustua uusiin ihmisiin. Sitseihin liittyy paljon perinteitä, hiljaista tietoa ja tapoja, jotka oppii vain sitsaamalla. Kokeneemmista sitsaajista voi ottaa mallia ja aina saa kysyä, jos jokin mietityttää <3