Putexin SÄÄNNÖT & ohjesääntö

Putexin säännöt päivitetty toimikaudella 2024.

Ohjesääntö yhdenvertaisuuskäytännöistä luotu ja hyväksytty toimikaudella 2024.

putex ry:n säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on PuTeX ry. Yhdistyksen kotipaikka on Turku ja kieli on suomen kieli.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on yhdistää Turun yliopiston logopedian opiskelijoita, edistää ja tukea heidän logopedian opintojaan sekä valvoa heidän etujaan suhteessa Turun yliopiston ylioppilaskuntaan, Turun yliopiston logopedian oppiaineeseen sekä siihen hallintoyksikköön, jonka alaisena ko. oppiaine kulloinkin toimii. Yhdistys voi liittyä yhteisöjäsenenä muihin yhdistyksiin ja yhteenliittymiin.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys seuraa parhaansa mukaan jäsentensä opiskelujen sujumista, antaa tarpeen mukaan jäsenilleen opintoneuvontaa, seuraa logopedian opetuksen kehitystä ja järjestää erilaisia opinto- ja kulttuuritapahtumia sekä illanviettoja. Yhdistys ylläpitää suhteita laitoksiin ja oppiaineisiin sekä muihin opiskelijajärjestöihin ja oppiaineen alumneihin.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja avustuksia. Lisäksi yhdistys voi asianmukaisen luvan saatuaan järjestää myyjäisiä, arpajaisia ja muita varainkeräyksiä sekä harjoittaa alaan liittyvää julkaisutoimintaa. Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta.

3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä Turun yliopistossa logopediaa opiskeleva henkilö. Varsinaisen jäsenyyden ehtona on voimassaoleva opiskeluoikeus logopedian oppiaineessa. Kannatusjäseneksi voi liittyä henkilö, joka haluaa jäsenmaksun avulla tukea yhdistyksen toimintaa. Molemmissa jäsenyyksissä henkilö hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen sekä säännöt ja ohjesäännöt. Liittyessään jäsen maksaa jäsenmaksun.

Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Hallitus voi asettaa erottamista lievempiä ohjesäännöissä määriteltyjä sanktioita jäsenelle, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä ja/tai ohjesääntöjä.

5. jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous. Yhdistyksen jäseneksi liittyvällä on velvollisuus maksaa jäsenmaksu kuukauden sisällä jäsenhakemuksen jättämisestä.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja ja 0-8 muuta varsinaista jäsentä. Istuva hallitus esittää syyskokouksen kokouskutsussa muiden valittavien varsinaisten jäsenten vastuutehtävät.  Lisäksi syyskokouksessa valitaan vähintään kaksi ja enintään kuusi varajäsentä. Valittu hallitus päättää muusta tehtävänjaosta hallituksen ensimmäisessä kokouksessa. Hallitukseen voi hakea yhdistyksen varsinainen jäsen. 

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Mikäli yksikin hallituksen jäsenistä vaatii, on äänestys suoritettava suljetuin lipuin. Hallituksen kokouksissa yhdistyksen jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus, ellei hallitus kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä toisin päätä.

Hallituksen jäsen voi erota hallituksesta kesken kauden toimittamalla hallitukselle kirjallisen eroanomuksen. Hallituksen jäsenen erotessa kesken kauden on hallituksen uuden jäsenen valitsemiseksi kutsuttava koolle yhdistyksen sääntöjen mukaisesti ylimääräinen kokous neljäntoista (14) päivän kuluessa siitä, kun eroanomus on tuotu esille hallituksen kokouksessa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.

8. Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. 

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Äänestää voi myös valtakirjalla.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, joka on saanut yksinkertaisen äänten enemmistön. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle kirjeitse tai sähköpostitse vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta.

11. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja

7. valitaan hallituksen muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet
8. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle vähintään neljätoista (14) arkipäivää ennen kokousta, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.

13. YHDISTYKSEN KUNNIAMAININTA

Yhdistyksen hallitus voi yhdistyksen jäsenen esityksestä jakaa kunniamainintoja. Kunniamainintoja voidaan jakaa erityisinä juhlavuosina eli viiden (5) vuoden välein, enintään kolme (3) kappaletta. Hallitus päättää kunniamaininnoista yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Kunniamaininnan voi saada henkilö, joka on toiminnallaan edistänyt yhdistyksen tavoitteita ja päämääriä. Kunniamainintaa ei voi saada istuvan hallituksen jäsen. Kunniamaininnan saajalle annetaan yhdistyksen kunniamerkki.

putex ry:n ohjesääntö yhdenvertaisuuskäytännöistä

  1. YLEISTÄ

Tätä ohjesääntöä sovelletaan Putex ry:n (jatkossa Putex) yhdenvertaisuuskäytäntöihin ja häirintätapauksissa toimimiseen. Tämän ohjesäännön tarkoituksena on edistää turvallisempaa ilmapiiriä yhdistyksen toiminnassa sekä ohjeistaa jäsenistöämme. Ohjesääntöä muokataan ja päivitetään tarpeen mukaan. Päivitetyt ohjesäännöt hyväksytään yhdistyksen kokouksissa. 

  1. TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

Turvallisemman tilan periaatteiden tarkoituksena on varmistaa, että jokainen Putexin jäsen ja yhdistyksen toimintaan osallistuva voi kokea olonsa turvalliseksi. Jokaisella on oikeus sekä fyysiseen että henkiseen koskemattomuuteen. Turvallisemmassa tilassa kaikilla on lupa olla oma itsensä, ilmaista itseään vapaasti ja osallistua kaikkeen toimintaan toisia kunnioittavalla tavalla. 

Putex on sitoutunut noudattamaan toiminnassaan TYYn turvallisen tilan periaatteita, jotka on luettavissa TYYn verkkosivuilta. 

TYYn turvallisen tilan määritelmä: “Turvallinen tila tarkoittaa, että kaikilla on vapaus olla oma itsensä, ilmaista itseään vapaasti ja olla osallinen kaikessa toiminnassa. Turvallisessa tilassa kaikki häirintä on ehdottomasti kiellettyä. Häirintää on mikä tahansa toiminta tai käytös, joka on toista alistavaa, vihamielisen ja epämiellyttävän ilmapiirin luomista tai ihmisen tai ihmisryhmän uhkailua.”

Turvallisemman tilan periaatteet koskevat kaikkia Putexin jäseniä sekä muita yhdistyksen toimintaan osallistuvia henkilöitä. Turvallisemman tilan periaatteita noudatetaan Putexin tapahtumissa ja kaikessa muussa toiminnassa. 

Turvallisemmassa tilassa kaikki häirintä on ehdottomasti kiellettyä. Häirinnällä tarkoitetaan mitä tahansa toimintaa tai käytöstä, joka on toista alistavaa, vihamielisen ja epämiellyttävän ilmapiirin luomista tai ihmisen tai ihmisryhmän uhkailua. 

Häirintää on muun muassa 

Käytännön ohjeita turvallisemman tilan edistämiseksi 

  1. YHDENVERTAISUUSVASTAAVAT 

Putexin hallitus valitsee keskuudestaan vuosittain kaksi yhdenvertaisuusvastaavaa. Yhdenvertaisuusvastaavien tehtävä on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja sen kehittämistä yhdistyksen toiminnassa. Putexin jäsenet voivat olla yhteydessä yhdenvertaisuusvastaaviin mahdollisissa ongelmatilanteissa. Yhdenvertaisuusvastaavien tulee esittäytyä yhdistyksen jäsenille riittävän usein, jotta he ovat tunnistettavissa. Lisäksi yhdenvertaisuusvastaavien tulee huolehtia siitä, että jäsenistö tietää, miten heihin voi ottaa yhteyttä. Yhdenvertaisuusvastaavien tehtävä on varmistaa, että yhteydenottojen käsittely tapahtuu yksityisyyden suojasta huolehtien. 

  1. TURVAHENKILÖT

Putexin tapahtumiin voidaan nimittää turvahenkilö tai -henkilöitä, joiden tarkoitus on toimia tapahtumassa päihteettömänä yhdyshenkilönä. Yhdistyksen hallitus määrittää turvahenkilöt ennen tapahtumaa ja on vastuussa perehdyttämisestä. Turvahenkilön tehtävä on auttaa jäsenistöä mahdollisissa ongelmatilanteissa tapahtuman aikana. Turvahenkilö esittäytyy tapahtuman alussa. Turvahenkilö voi olla tarvittaessa yhteydessä yhdenvertaisuusvastaaviin. 

  1. TOIMINTA HÄIRINTÄTILANTEISSA
  1. Kaikilla jäsenillä on vastuu puuttua häirintätilanteisiin. Hallitus puuttuu kaikkiin tietoonsa tulleisiin häirintätilanteisiin, päävastuu tilanteiden selvittämisestä on kuitenkin yhdenvertaisuusvastaavilla. Asian käsittelyssä edetään tilannekohtaisesti. 
  2. Hallituksen jäsen, lähtökohtaisesti yhdenvertaisuusvastaava, pyrkii selvittämään häirintätilanteet tapahtumahetkellä tai mahdollisimman pian sen jälkeen esimerkiksi keskustelemalla asianomaisten kanssa. Selvityksen yhteydessä kuullaan kaikkia osapuolia.
  3. Tilanteessa, jossa häirintä on toistuvaa ja tahallista tai henkilö on muuten yhteistyökyvytön palautetta kuullessaan, hallituksen jäsen voi kehottaa häntä poistumaan tapahtumasta. 
  4. Jos häirintä on erityisen vakavaa tai lainvastaista, otetaan yhteys viranomaisiin. 
  5. Hallitus voi asettaa erottamista lievempiä sanktioita jäsenelle, joka toistuvasti rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai ohjesääntöä. Lievempinä sanktioina voidaan kehottaa jäsentä jättää osallistumasta tapahtumiin siihen asti, kunnes hän on valmis noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Jos kehotuksista huolimatta häirintä jatkuu, voidaan jäsenelle määrätä korkeintaan lukukauden mittainen, määräaikainen porttikielto. 
  6. Mikäli yhdistyksen hallitus toteaa henkilön käyttäytyvän toistuvasti ja tahallisesti ohjesäännössä mainittujen periaatteiden vastaisesti, voidaan hänen jäsenyytensä päättää. Yhdistyksen hallitus päättää jäsenen erottamisesta äänestyksellä. 
  1. VOIMASSAOLO

Tämä ohjesääntö on hyväksytty yhdistyksen sääntömääräisessä yhdistyskokouksessa 21.10.2024 ja astunut voimaan heti hyväksymisen jälkeen.